DiverseLife Style

EFECTUL YO-YO si dietele hipocalorice

Ce este efectul YO-YO?


Efectul YO-YO este un termen pe care Dr. Kelly D Brownell de la universitatea Yale l-a explicat: procesul de pierdere in greutate poate functiona foarte bine, insa, organismul revine la greutate intiala intr-un timp mai scurt decat in procesul de scadere in greutate.
Motivele pentru care persoanele se confrunta cu efectul Yo-Yo sunt variate, dar de cele mai multe ori motivul principal este dieta hipocalorica.
(Dieta hipocalorica este usor de inteles. Ingeri mai putine calorii decat consumi)


De ce dieta hipocalorica conduce la efectul YO-YO?

Pentru ca dieta hipocalorica a fost mult prea agresiva si a perturbat starea de echilibru a organismului. Dietele foarte agresive pot duce la unele forme de depresie si oboseala, ceea ce face dieta imposibila.
De-a lungul intregului proces, de cele mai multe ori apar puncte critice in lupta kilogramelor in plus, cum ar fi: lipsa motivatiei, starea de slabiciune datorita regimului hipocaloric, oboseala mentala si fizica si mai ales intarzierea rezultatului dorit ceea ce duce la abandonarea dietei.
Intr-un final, revenirea la vechile obiceiuri este prima alegere la care se opteaza. Pentru a compensa stresul emotional de multe ori apare si supraalimentatia ceea ce favorizeaza efectul YO-YO.


Sa intelegem ce se intampla cu organismul nostru cand optam pentru o dieta hipocalorica si dupa aceasta!

In primul rand trebuie sa intelegem faptul ca, capacitatea organismului de a se adapta este foarte elevata si organismul nostru calibreaza intregul sistem de a asigura o buna functionare a acestuia.
In urma unei diete Hipocalorice acest calibraj structureaza cele mai prioritare functii incetinindu-le pe altele.

Spre exemplu, va reduce masa musculara din lipsa nutrientilor si va ghida nutrientii pentru principalele functii. Cu o masa musculara mai mica, rata metabolica ( numarul de calorii arse) automat scade. Asta inseamna, ca se vor arde mai putin calorii in timpul mersului, vorbitului chiar si in timpul efortului fizic. Metabolismul va incetini atat de mult incat pierderea in greutate se va opri.
Intre timp, creierul, percepe aceasta ca pe o privare de alimente respectiv nutrienti, declansand in corp stocarea calorilor la fel de agresiva cum a fost dieta, pentru a impiedica suferinta infometarii prin care a trecut. Acesta este un mecanism de supravieturie care a functionat perfect in era preistorica, cand mancarea era rara. Astazi, acest mecanism inca exista in fiecare dintre noi.


Cum sa evitam efectul YO-YO?

Cel mai bun mod de a evita efectul YO-YO este de a avea o cu totul alta perspectiva asupra procesului de pierdere in greutate. Trebuie sa fii realist si sa renunti la dorinta de a pierde in greutate cu orice pret si cat de repede posibil. Modificarile regimului alimentar reprezinta un proces complex care necesita o atentie sporita pentru a nu perturba echilibrul biologic al organismului.

Nu apela la toate dietele comerciale, ” dietele minune” care iti pot afecta sanatatea. Apeleaza la un bun specialist, care, te poate indruma catre cel mai important obiectiv: SANTATEA!

Etichete
Arata mai mult

Eduard Ifrim

Specialist in arta remodelarii corporale, antrenor, instructor international acreditat de European Fitness Association, Kineto-terapeut si Tehnician Nutritionist a indrumat si format prin training-uri, coaching, speaking si mentoring grupuri care au participat la sesiuni de training, seminarii, team-building-uri, workshopuri și sesiuni de coaching.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poate te intereseaza

Close
Close