Nutritie

Proteinele si importanta lor in organism

Ce sunt Proteinele?

Proteinele alaturi de glucide si lipide se prezinta ca un macro nutrient. Sunt substante complexe, cu molecule din C, H, O si N care mai pot contine S si P. Ele se prezinta ca macromolecule din lanturi de aminoacizi legate intre ele prin legaturi peptidice. Majoritatea aminoacizilor pot fi sintetizati de catre organism (amino acizii neesentiali) dar exista si aminoacizi care nu pot fi sintetizati in organism si care trebuie adusi obigatoriu ca aport prin alimentatie (aminoacizi esentiali)

In plus exista si aminoacizi conditionat esentiali care pot fi sintetizati de organism in cantitati suficiente, in conditii obisnuite, dar care in anumite situatii necesita suplimentarea prin aport exogen (histidina, cisteina, tirozina)

In functie de valoare biologica, determinata de continutul de aminoacizi esentiali, proteinele se clasifica in trei clase: proteine complete, proteine partial complete, proteine incomplete.

Clasa I sau proteinele complete

Contin proportii suficiente de aminoacizi esentiali si se mai numesc si proteinele cu valoare biologica ridicata. Acestea asigura cresterea si dezvoltarea, refacerea uzurilor si mentinerea echilibrului azotat.

Proteinele de clasa I le gasim in: ou, carne si lapte care contin 33% aminoacizi esentiali si 66% aminoacizi neesentiali.

Clasa II sau proteinele partial complete

Nu contin toti aminoacizii necesari dezvoltarii, pentru asigurarea cresterii fiind nevoie de o cantitate dubla de astfel de proteine si se mai numesc si proteine cu valori biologice scazute. Ele asigura refacerea materialului proteic si mentinerea echilibrului azotat.

Proteinele de clasa a II le gasim in : grau

Clasa III sau proteinele incomplete

Au lipsa multi aminoacizi esentiali, iar aminoacizii pe care ii contin se gasesc in proportii dezechilibrate.
Proteinele de clasa a III le gasim in: porumb

  • Aportul recomandat este in medie de 12-13% pana la 20% din necesarul caloric zilnic, respectiv 0.8-1.2 g/Kg corp.
  • In cazul sportivilor aportul de proteine este mai mare, reprezentand pana a 18-20% din valoarea calorica zilnica, in special in sporturile ce necesita cresterea de masa musculara, ca si conditionare a cresterii fortei musculare. In acese situatii se recomanda un aport alimentar proteic zilnic de 2-2.5 g/Kg/corp.
  • Aportul proteic trebuie sa includa proteine de origine animala si vegetala in proportii de 50-66% / 34-50%, necesarul fiind dependent de valoarea biologica a proteinelor.

Alimente ce contin proteine completeAlimente ce contin proteine incomplete
Pestecereale
carne de gaina
faina
carne de curcan
orez
rataMalai de porumb
carne de vita
spaghete
carne de porc
paine
ouafasole
soiabroccoli
cartofi
arahide

Ce rol au proteinele?

  • Plastic
  • Functional
  • Fizico chimic
  • In cresterea rezistentei organismului in bolile infectioase
  • Energetic

Continutul in proteine al alimentelor se apreciaza pe baza cantitatii de proteine necesara pentru mentinerea balantei azotate si reprezinta cantitatea de azot consumata sub forma de proteine care trebuie sa fie egala cu azotul eliminat zilnic prin urina si alte secretii ale organismului.Care sunt consecintele unui aport inadecvat?

Scaderea aportului de proteine duce la malnutritie proteica si este specifica dietelor vegetariene. In acest caz este necesara suplimentarea aportului proteic, in special din cauza valorilor biologice scazute a proteinelor vegetale. Insa, daca alimentatia este foarte bine gandita si structurata nu ar trebui sa intampinam nicio problema chiar daca aceasta este de tip vegetarian.

Care sunt consecintele unui aport excesiv?

Cresterea excesiva a aportului de proteine, considerata in mod eronat solutia obtinerii unei mai bune functionari a sistemului imunitar, a unei pierderi in greutate si a cresterii masei musculare, duce la instalarea unor afectiuni renale si gastrointestinale.

 

Etichete
Arata mai mult

Eduard Ifrim

Specialist in arta remodelarii corporale, antrenor, instructor international acreditat de European Fitness Association, Kineto-terapeut si Tehnician Nutritionist a indrumat si format prin training-uri, coaching, speaking si mentoring grupuri care au participat la sesiuni de training, seminarii, team-building-uri, workshopuri și sesiuni de coaching.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close